Служителите на РД ПБЗН Монтана Монтана проведоха пожаро-тактическо учение в навечерието на професионалния си празник –14 септември skip to Main Content

"Оборудването спасява животи" | ROBG-305

Служителите на РД ПБЗН Монтана Монтана проведоха пожаро-тактическо учение в навечерието на професионалния си празник –14 септември

25 служители на РД ПБЗН Монтана получиха награди по случай професионалния празник

Пожарникари, спасители и доброволци от доброволното формирование към община Монтана „Огоста 2013” показаха уменията си в пожаро-тактическо учение „Дейности на звената от РДПБЗН Монтана при ликвидиране на последствията от мащабни горски пожари и възникване на опасност за населените места”. Демонстрациите се проведоха на полигона на Учебния център в гр. Монтана по случай професионалния празник на служителите от пожарна безопасност и защита на населението, който се чества на 14 септември.
В учението бяха представени дейности по разузнаване на терена с дрон и последващи действия при ПТП между товарен автомобил и лек хибриден автомобил. Участниците демонстрираха и действия при ж.п. катастрофа, с последваща химическа авария и пожар. Занятието се проведе на реновирания полигон на Учебния център, който е в последната си фаза на строителните дейности.
С Дни на отворени врати във всички служби на ПБЗН в областта и демонстрации на противопожарна техника за деца продължава Седмицата на пожарната безопасност (дните от 12 до 18 септември). Приемът на граждани в службите се извършва всеки ден от 09,00 ч. до 17,00 ч. На работни срещи с представители на общините в област Монтана се разглеждат въпроси на пожарната безопасност и работата на доброволните формирования, а на срещи в училищата се обсъжда сформирането на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец” и отборите за участие в състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”.
Във връзка със Седмицата на противопожарната безопасност и професионалния празник на служителите на ПБЗН тази година са наградени 25 служители на РДПБЗН Монтана. Най-високото отличие получава началникът на Участъка на ПБЗН в село Гаврил Геново – ст. инспектор Делян Христов. Той е награден за дългогодишна си служба, при която е показал безукорно поведение и постигнати трайни резултати в служебната дейност. Присъдената му награда е „Почетен знак на МВР III степен“ от министъра на вътрешните работи. Петима служители на РД ПБЗН Монтана са отличени с наградата „Писмена похвала“ от директора на Главна дирекция „ПБЗН“ гл. комисар Николай Николов. Двама получават същото отличие от директора на дирекция „Оперативни дейности” при ГДПБЗН-МВР комисар Красимир Шотъров, а 2-ма – от комисар Александър Джартов, директор на дирекция „Държавен контрол и превантивна дейност” при ГДПБЗН-МВР. Директорът на РД ПБЗН Монтана комисар Венцислав Райков е отличил 15 служители с „Писмена похвала“.

Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Венцислав Райков определи изминаващата 2022 г. като спокойна в противопожарно отношение. Отчетената интензивност на излизания на екипите е 5 за денонощие. През 2021 г. общият брой на излизанията на противопожарните служби е бил 1 274, а през настоящата година – 1 268. Леко завишение се наблюдава при пожарите с материални загуби – 160 за настоящата година, при 132 – за предходната. Нивото при останалите произшествия се запазва, коментира още комисар Райков. Според него през годината обезпокоение е предизвикало обявеното бедственото положение през месец юни в гр. Вършец, при което река Ботуня излезе от коритото си и нанесе поражения на частни имоти и общинска инфраструктура, но то не може да се сравнява с настоящите бедствия в района на Карлово. Към момента на територията на областта има една регистрирана жертва на пожари, 5-ма е броят на пострадалите граждани. През 2021 г. жертва на пожари в областта са станали 2-ма граждани, пострадалите са били 4-ма.
Годината се характеризира и с продължаване на дейностите по реновиране на Учебния полигон на РД ПБЗН Монтана, обобщи още комисар Райков, като те се извършват със средства по програма на фонд „Вътрешна сигурност“ на МВР. В момента се довършват строителните дейности по изграждането на магистрала и тренажор на влакова композиция, учебна кула и сграда за учения при земетресения. Продължава реновирането и на два склада на втория полигон на Учебния център на ул. „Сирма войвода“ в гр. Монтана– там се изграждат кабинети, хранилище, преподавателска стая и санитарни възли, разширява се и столовата част.

Текст: МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, Областна дирекция на МВР – Монтана
Видео материал: Римекс ТВ

 

web counter
потребители посетиха този сайт
Back To Top
Съдържанието на тази интернет страница не представлява непременно официалната позиция на Европейския Съюз. Отговорност за съдържанието на тази страница носят единствено нейните автори.